پوسته شدن کف پا یکی از بیماریهای پوستی شایعی است که ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی رخ بدهد. بسیاری از این مشکلات پوستی با مراقبت و رسیدگی قابل درمان هستند، اما در صورتی که مشکل پوستی شما خیلی حاد و تشدید کننده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق مشکل را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کند. در این مطلب قصد داریم که علت پوسته شدن کف پا و کمبود ویتامینهایی که باعث پوسته شدن کف پا میشود را مورد بررسی قرار دهیم. پس اگر با این مشکل پوستی درگیر هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
پیشنهاد مطالعه: چگونه پاهای نرم و صافی داشته باشیم ؟
علائم پوسته شدن کف پا
بسیاری از افرادی که با مشکل پوسته شدن کف پا درگیر هستند، حتما علائم زیر را در کف پای خود مشاهده کردهاند:
- ترک پوستی
- قرمزی
- التهاب
- خارش
- درد شدید تا خفیف
- زخم و خونریزی
- احساس بیحسی در نواحی مختلف کف پا
شایعترین علت پوسته شدن کف پا چیست؟
کف پا یکی از اعضای پرکاربرد بدن است که به دلیل پیاده روی و ایستادن مداوم، فشار زیادی را تحمل میکند و به همین دلیل همواره دچار مشکلات و آسیب پوستی میشود. البته پوسته شدن کف پا و پس زدن پوستهای مرده امری طبیعی است که به صورت فیزیولوژیک در بدن اتفاق میافتد. اما اگر این پوستهها به صورت ترک و پوست خشک شده و آویزان ظاهر شود، نیاز به توجه جدی برای درمان دارد. اگر به این مشکلات پوستی کف پا توجه نشود، به مرور با خارش شدید، درد و خونریزی در این ناحیه روبرو خواهید شد. در ادامه رایجترین علت پوسته شدن کف پا را مورد بررسی قرار دادهایم.
خشکی پوست
خشکی پوست یکی از دلایل رایج پوسته شدن کف پا است که اغلب به دلیل کمبود رطوبت و کم آبی رخ میدهد. این مشکل در ماههای سرد سال مانند زمستان و در مناطقی با آب و هوای خشک بیشتر بروز میکند. در این رابطه مصرف نوشیدنیهای سالم و آب فراوان در طول روز بسیار کمک کننده خواهد بود.
حساسیت و اگزما
اگزما نوعی بیماری التهابی پوستی است که در صورت ابتلا به آن ممکن است پوست شما بیش از حد خشک شود. از علائم اگزما و حساسیت پوستی میتوان به بروز لکههای قرمز یا سفید رنگ اشاره کرد که به صورت تاولهای دردناک و پوسته شدن کف پا خود را نشان میدهند. البته بسیاری از بیماریهای مرتبط با اگزما با افزایش سن از میزان شدت آنها کم میشود و افراد مستعد آلرژی و آسم بیشتر در معرض این بیماری هستند. در این رابطه استفاده از داروهای ضد حساسیت و پمادهای موضعی زیر نظر پزشک معالج توصیه میشود.
پسوریازیس
پسوریازیس به عنوان یک بیماری خودایمنی مزمن نقش مهمی در پوسته شدن کف پا دارد. این بیماری به بافت سالم بدن حمله میکند و باعث افزایش تکثیر سلولهای پوست شده و حالت پوسته پوسته در پوست ایجاد میکند. پسوریازیس به طور معمول در نواحی مختلف بدن به ویژه کف پا، زانو و آرنج بروز میکند. عوامل مختلفی اعم از استرس، مصرف الکل، بیماریهای عفونی، تحریکات پوستی و غیره در بروز علائم پسوریازیس موثر هستند.
تعریق بیش از حد
تعریق بیش از حد یا هایپرهیدروز یکی از بیماریهای شایعی است که میتواند در دستهبندی علت پوسته کف پا قرار بگیرد. افرادی که پاهای آنها بیش از حد عرق میکنند مصرف یک داروی ضد تعریق قوی مانند محلول دارویی کلرید آلومینیوم را زیر نظر پزشک معالج خود شروع کنند.
عفونت قارچی یا باکتریایی
عفونت قارچی یا باکتریایی نیز میتواند یک علت پوسته شدن کف پا باشد. بروز علائم این عفونت مانند قرمزی، راش، خارش، سوزش، گزگز، پوستهریزی، تاول و غیره در ابتدا از بین انگشتان پا شروع شده و به مرور کل کف پا را درگیر میکند. این بیماری بیشتر در کف پای ورزشکاران به دلیل راه رفتن روی سطوح آلوده برخی از سالنها و باشگاههای ورزشی مشاهده میشود. همچنین پوشیدن کفش تنگ با تهویه نامناسب، عدم جذب عرق پا توسط جورابها، گرما و رطوبت شدید میتواند زمینه ابتلا به قارچ پوستی را فراهم کند. ورزشکاران برای درمان عفونت قارچی خود بهتر است به صورت مداوم جورابهای خود را تعویض کنند و پاهای خود را تمیز و خشک نگه دارند.
پیشنهاد مطالعه: روش های موثر و عالی برای از بین بردن ترک پا و زیبا شدن پاها
کمبود چه ویتامینی باعث پوسته شدن کف پا میشود؟
در بررسی علت پوسته شدن کف پا، به طور دقیق نمیتوان گفت که کمبود کدام ویتامینها باعث وقوع این مشکلات پوستی شده است. اما به طور کلی ویتامینهای A, B, C و E برای حفظ سلامت پوست بسیار مفید هستند و کمبود هر یک از آنها در پوسته شدن کف پا دخیل هستند.
- ویتامین C: این ویتامین در تولید کلاژن در پوست نقش مهمی دارد و کمبود آن میتواند باعث ضعف سیستم ایمنی بدن شود که زمینه بروز عفونتهای قارچی و باکتریایی را فراهم سازد و در نتیجه باعث پوسته شدن کف پا شود.
- ویتامین A: ویتامین A برای سلامت پوست بسیار مهم است و کمبود آن میتواند باعث خشکی و ترشح بیش از حد روغن در پوست شود که به نوبه خود میتواند باعث پوسته شدن کف پا شود.
- ویتامین B: ویتامینهای گروه B به ویژه ویتامین B1 و ویتامین B2 برای سلامت پوست ضروری هستند و کمبود آنها میتواند باعث خشکی، التهاب و ترکهای پوستی شود.
بنابراین کمبود این ویتامینها را میتوان با اصلاح تغذیه روزانه و مصرف مواد غذایی مانند تخم مرغ، سبزیجات، هویج، شیر، توت فرنگی، کیوی، مرکبات، کلم بروکلی، گوشت گوساله، جگر گاو، سینه مرغ و بوقلمون، تن ماهی یا ماهی آزاد، فلفل قرمز و سبز و غیره جبران کرد.
پیشنهاد مطالعه: داغی کف پا نشانه چیست؟ - علت و درمان داغی کف پا
کلام آخر
در حالت کلی علت پوسته شدن کف پا ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از جمله کمبود ویتامینها به ویژه ویتامینهای A، B و C رخ بدهد. همچنین، کمبود رطوبت و کم آبی، استفاده از صابونهای بسیار قوی و مواد شوینده نامناسب، آلرژی و اگزما و عفونتهای قارچی و باکتریایی نیز میتوانند علت پوسته شدن کف پا باشند. بسیاری از این مشکلات با اصلاح تغذیه و تغییر سبک زندگی میتواند درمان شود اما اگر روند درمان شما طولانی شد حتما برای بررسی علت اصلی و تجویز داروهای مورد نیاز به پزشک متخصص مراجعه کنید. در برخی از موارد وجود بیماری زمینهای میتواند علت خشک شدن و پوسته شدن کف پاها باشد.
مطالب مرتبط و پیشنهادی:
پوسته پوسته شدن کف پا و درمان خانگی برای آن
پاهای نرم و بدون ترک با سه ماسک خانگی